top of page

10 ZPŮSOBŮ - ZMĚNA NUDNÉ BÍLÉ STĚNY V INTERIÉRU

Aktualizováno: 26. 3. 2021

Každý prostor, ve kterém se nacházíme, může mít (za mě má) určité ohnisko, na které je Vaše oko přirozeně přitahováno. Je to stěna/roh/kout místnosti, který Vás zaujme jako první a kde můžeme vytvořit zajímavou kompozici. Zjištění tohoto ohniska dává směr a vede mne nebo povede Vás při rozhodování u zařízení zbytku místnosti.


Jak ho nalézt? Někdy už tato stěna má něco, co upoutá pozornost (krb, zeď s oknem, výklenek). Jindy se můžeme dívat na 4 prázdné stěny s naprosto žádnou vizí. Můžeme tedy vybrat zeď, kterou vidíme jako první, když vcházíme do místnosti. Ale vždy záleží na dispozici, rozmístění dveří, oken a také rozmístění nábytku.


Níže jsem pro Vás připravila 10 způsobů, jak lze tuto stěnu vytvořit.

1.

Barva

Je to jeden z nejpoužívanějších a nejlevnějších způsobů, jak vytvořit zajímavou stěnu. A přesto, že se většinou používá na celou plochu, lze ji udělat zajímavěji s myšlenkou zajímavých vzorů a tvarů.




2.

Vertikální nebo horizontální dřevěné lišty

Používají se dnes jak v přírodních barvách, které jsou velmi trendy a následující rok přeje právě přírodním materiálům, tak se používají v různých dřevodekorech a laminátech. Svislé dřevěné lamely Vám navíc prodlouží zeď a strop se bude zdát vyšší, než ve skutečnosti je.

3.

Zrcadlo

Někdy stačí pověsit na ústřední zeď pouze velké zrcadlo, které na sebe strhne veškerou pozornost. Zároveň zrcadla způsobí, že se bude zdát místnost větší. Což potřebuje většina z nás. Kam doporučuji zrcadla s mírou, jsou však ložnice.


4.

Obrazy

Nemáte rádi zrcadla nebo už by jich bylo doma příliš? Ano, asi si nechceme vytvořit z domova zrcadlové bludiště. Můžete tedy použít obrazy. Do větších místností se nebojte použít obrazy XL, do menších místností je přizpůsobujeme. A určitě si hned nevybavujte zámecké obrazy s panovníky ve zlatém rámu nebo zátiší s ovocem. V dnešní době jsou moderní abstraktní obrazy, černobílé fotografie nebo třeba ty extravagantnější. Vše je na vkusu jednotlivce a vizi prostoru.


5.

Závěsy

Dojem stěny umocníte krásnými závěsy, které svěsíte od stropu až k zemi. Dejte si, prosím, záležet na vyměření nebo ponechte tuto práci odborníkovi. Předejdeme tak efektu krátké opony. Dnešní doba nabízí tak nádherné materiály. Od přírodních, lehounkých závěsů a záclon, až přes režnější, k těm těžším luxusním. Vzorů jsou stovky a ráda Vám s výběrem pomohu. Závěsy je vhodné roztáhnout za jeho ostění, tedy od rámu na stěnu. Okno se tak opticky zvětší. Není tedy vhodné, aby nám závěs zasahoval větší části do prosklení – okno se zmenší. O závěsech a záclonách plánuji ale napsat samostatný příspěvek.

6.

Tapety

Víte, co se týká trendů. Pár let zpět byl velký boom, v tuto chvíli jsou možná trochu na ústupu, ale jak všichni víme, trendy se vracejí a i za mě není úplně dobré poslouchat každoroční diktát. Vyberte si pro svůj domov to, co je Vám srdci blízké. Tapety dokážou zeď zútulnit, zahřát, některé jsou velmi příjemné na dotek. Jsou jednoduché, s jemnými nenápadnými vzory, ale taky extravagantní, výrazné. Ty pak používám spíše na menší plochu, oživení prostoru.


7.

Stěrky

V dnešní době velmi využívaný materiál, který se těší velké oblibě. Kromě opravdu dlouhé trvanlivosti, se jedná vždy o 100% originální prvek. Žádnou stěnu neuděláte dvakrát identicky. Velmi záleží na odbornosti a šikovnosti odborníka, který stěrku provádí. Proto si určitě zjistěte reference a nechte si udělat před realizací vzorek.

Já jsem si například vyzkoušela na vlastní kůži, jaké je to na stěně o ploše zhruba 15m2, udělat dekor betonové stěrky (ale pouze stínováním barvy). A musím říci, že mě velmi potěšilo, když několik odborníků nepoznalo rozdíl. Zároveň musím říci, že velmi oceňuji práci lidí, kteří stěrky dělají. Je to velmi pracné a namáhavé.



8.

Obklady a mozaiky

Nejpřirozenější místo je pro tento prvek koupelna, kuchyň nebo provozní prostory. Dnes se ale vyrábí obklady nadměrných rozměrů, které si můžete zvolit například jako obložení za televizi nebo knihovnu bez zádové desky.

Mně se velmi líbí 3D obklady, které dodávají prostoru jiný rozměr a dynamiku. Zároveň musím uvést, že jeden z kolegů, se kterým spolupracuji, dělá opravdu krásné mozaiky a umí 3D obklady vytvořit beze spár, než je tomu u standardních obkladů.


9.

Mechové stěny

Jeden z dalších hot trendů, které k nám za poslední dobu přišel, jsou mechové stěny. Pro ty, kteří o nich ještě neslyšeli, nejedná se o mech z našich lesů, ale speciálně stabilizovaný mech. Jedná se o 100% přírodní materiál, který je sklízen ručně například ve Skandinávii. Nevyžaduje údržbu ani sluneční světlo a nevyžaduje vodu. Jeho výdrž v krásném stavu je více jak 7 let. Existují specializované firmy, které Vám udělají mechový obraz, hodiny, logo firmy anebo stropy – cokoliv si vzpomenete. Také si lze stabilizovaný mech zakoupit a vyzkoušet sami.


10.

Dřevěný obklad

Z desek lze vytvořit velmi zajímavé tvary, které lze podsvítit LED pásky, přidat zrcadla a prostor tak zároveň zvětšit. Hrou různých tvarů může prostor působit originálně, elegantně, honosně anebo - kombinujte také jiný dekor desky a jinou barvu hrany. Udělejte si prostor hravější a zajímavější.




Zdroj fotografií: vlastní foto, Pinterest

986 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page