top of page

Dětský pokoj s hracím patrem

Oslovili mne milí manželé z Prahy, abych jim navrhla dokončení několika místností v domě, do kterého se nedávno přestěhovali. Jednalo se o pokoj pro hosty kombinovaný s posilovnou, podschodišťový úložný prostor s vinotékou a zejména dětský pokoj. Mnou navržené řešení dětského pokoje bych Vám ráda představila.

Původní stav pokoje

Dětský pokoj je určený pro dva čtyřleté chlapce, dvojčata. Jedná se o obdélníkovou místnost plochy 17m2, světlou výškou 2,67m, s oknem téměř přes celou plochu stěny naproti dveřím. Původně byl pokoj vybaven dvěma dětskými postelemi nevhodně umístěnými kolem vstupních dveří, velkou vestavnou skříní s posuvnými dveřmi a otevřenou částí pro televizi. Součástí pokoje byla i zcela odlišná užitná zóna - pracovní stůl pro home office rodičů.









Jaké bylo zadání?

Přáním rodičů bylo vytvoření vzdušného, ale útulného prostoru se dvěma samostatnými plnohodnotnými postelemi, zvýšeným patrem na hraní a dostatkem úložných prostor a otevřených polic. Do umístění klimatizace a elektroinstalace jsem neměla zasahovat, což bylo nutné vzít pečlivě v úvahu při celkové koncepci návrhu.


Návrh dětského pokoje - technické řešení

Dominantou celého návrhu pokoje je zvýšené hrací patro nesené ocelovými nosníky kotvenými do nosných stěn a opláštěné bílým laminem. Pod hracím patrem jsou umístěny dvě plnohodnotné postele do L, doplněné menšími nočními stolky. S ohledem na omezený prostor bylo nutné zvážit umístění každého detailu tak, aby bylo pro chlapce hrací patro pohodlně podchozí a přitom nahoře s dostatečnou výškou pro hraní. Přístup do patra je zajištěn stabilními schůdky, které zároveň tvoří úložné prostory. Důležitými bezpečnostními prvky při pohybu po schůdcích a v hracím patře jsou vertikální lamely ukotvené ke stropu a bezpečnostní síť. Na protější straně pokoje je umístěna trojdílná, z obou stran otevřená šatní skříň. Toto řešení umožňuje plné využití původních elektrických zásuvek na jedné straně a neomezuje a necloní okno, které je umístěno pouze 40 cm od rohu místnosti na straně druhé. Součástí návrhu šatní skříně a navazujícího nábytku je prostor pro budoucí umístění pracovní desky stolu, zásuvkových kontejnerů, otočných nebo rostoucích židlí a knihovny.


Celkově je realizace provedena tak, aby budoucí změny, s ohledem na budoucí odlišné potřeby a požadavky dospívajících chlapců, byly snadno proveditelné bez nutných výrazných zásahů do celkové koncepce pokoje.


TIP: Jak na osvětlení, když jsou zásuvky daleko a nemáme další vypínač?

V celém pokoji bylo původně pouze jedno centrální přisazené svítidlo na stropě. To jsem doplnila několika LED světelnými pásky. S ohledem na vhodnou odlišnou teplotu světla v různých fázích dne a večera jsem umístila LED pásek do hrací části patra s bílým denním světlem a do spodní části patra LED osvětlení s možností změny barvy světla z chladné bílé až po teplou bílou barvy klasické žárovky pro klidné usínání. Barvě světla se také říká teplota chromatičnosti a je vyjádřena v Kelvinech (K). Čím vyšší číslo je, tím je světlo chladnější.


Osvětlení je ovládáno dotykovými spínači. Nicméně, pokud by to bylo nutné nebo vhodné, je možné ovládání pevnými vypínačem nebo dálkovým ovládáním, včetně možnosti stmívání.


Paleta barev

Hlavní barevná kombinace je bílá se sytou petrolejově modrou chlapeckou barvou. Bílá barva výrazně převažuje pro zachování světlosti a vzdušnosti prostoru a modrá ji doplňuje na části obkladu stěny, dvířkách úložných prostor a stěnách otevřených boxů pod skříněmi. Celková barevná kompozice je uzavřena tapetou s motivem dinosaurů použitá na stěně u dveří. V případě, že budou chlapci později chtít jiné barevné ladění pokoje nebo dospělejší motiv, je možné ji snadno vyměnit nebo odstranit a nahradit výmalbou.

Kluci jsou z proměny svého pokoje nadšeni a už jej naplno využívají ke svému řádění. Rodiče jsou spokojeni, že jejich děti mají prostor, který si pro ně vždy přáli. A já jim všem upřímně děkuji za spolupráci a příležitost k zajímavé práci.


Líbí se Vám mé návrhy? Sledujte mne na:






Krásné dny!


Jana

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page