top of page

Projekt Light Fall

Aktualizováno: 7. 6. 2023

Představuji Vám nový projekt zařízení interiéru na míru - "Light Fall".


K projektu jsem přišla ve chvíli, kdy byl právě dokončený jako nový developerský projekt se standardním vybavením. Jednalo se o světlý, k jihu orientovaný byt. Na podlahách byla laminátová podlaha v imitaci běleného dubu, který je z hlediska trendů podlah spíše na ústupu a byly zde základní bílé dveře. V odstavci pod tímto článkem mám pro Vás TIP k tématu dveří.

Původní laminátová podlaha


Zásadní změny v interiéru

Zásadním rozhodnutím byla výměna podlahy. Vybrala jsem ručně opracovávanou, dřevěnou třívrstvou podlahu v matném provedení, ošetřenou olejem. Podlaha tak má krásný přírodní vzhled. Chození po ní „bosky“ je velmi příjemným zážitkem a vlastně už nechcete nic jiného.

První snímek - laminátová podlaha; Druhý a třetí snímek - pokládka nové podlahy.


Dalším zásadním rozhodnutím byla kompletní výměna standardních dveří za bezfalcové, bílé, lakované, se skrytým magnetických kováním. Takto zpracované dveře působí více minimalisticky a čistě. Mezi obývací částí a zádveřím byly vyměněny bílé plné posuvné dveře s menším prosklením za celoprosklené dveře s madlem. Zádveří jsem tak prosvětlila a byt získal na vzdušnosti.


Hlavní obytný prostor

Dominantou celého bytu a obývacího pokoje je tapeta imitující plátno s umělecky ztvárněnou přírodou. Tapeta Light Fall je na míru vyrobena v Itálii a její barevnost doplňuje modulová pohovka s ikonickým konferenčním stolkem a jednobarevný koberec. Naproti pohovce je minimalistický TV stolek barevně ladící s kuchyňskou linkou. Na obývací část navazuje prostor jídelny se skleněným jídelním stolem z Itálie a třemi sametovými židlemi s prošíváním. Celý interiér pak propojují tři závěsná kruhová svítidla měděné barvy. Tímto jsem docílila propojení s dřevěnou podlahou.


Srdce celého bytu – kuchyňská linka

Hlavní myšlenkou kuchyně bylo maximum úložných prostor a zachování vzdušnosti. Nechtěla jsem, aby kuchyň svým tvarem jakkoliv zasahovala do prostoru jídelního stolu a tím tuto část zmenšovala. Jak si můžete všimnout na fotkách původního stavu, v levé části kuchyně je vyzděná obestavba šachty a zároveň zde developer vytvořil pod sádrokartonovým stropem další „kastl“ na případné vedení digestoře. Tento kastl jsme odstranili a kuchyň tak získala dalších 30cm prostoru na výšku. Šachtu jsem v tomto případě obložila stejným dekorem, v jakém je vyrobená celá kuchyň a to z toho důvodu, aby vše působilo kompaktně. Zároveň jsem tím dosáhla optického zvětšení kuchyně a prostoru. Žádné viditelné bílé šachty přece ve svém interiéru nechceme :-)


Vybraný materiál kuchyňské linky

Minimalistická kuchyňská linka má čela v povrchové úpravě hlubokého matu s pracovní deskou z umělé pryskyřice. Pracovní deska je tloušťky pouhých 10mm, což podporuje ještě více její strohé a čisté linie. Materiál desky je pevný, hladký, hygienický, 100% nenasákavý a pokud se snad na něm udělají nějaké šmouhy nebo se časem opotřebuje, lze ji obrousit a zaleštit do původní krásy. Díky tomu, že je deska nenasákavá a neporézní, na ní můžete klidně válet těsto, zavařovat červenou řepu nebo barvit vajíčka na Velikonoce :-) Bez jakékoliv újmy, stačí pouze setřít. Mám to vyzkoušené na vlastní kůži a mí ostatní klienti jsou s tímto materiálem velmi spokojeni.


Dřez se spodní montáží

Pokud se rozhodnete pro tento nebo podobně nenasákavý materiál (kompaktní desky, umělé kameny apod.), můžete si v návrhu dovolit montáž dřezu pod pracovní desku. Tuto montáž doporučuji jak z estetického, tak zejména z praktického hlediska. Desku jednoduše setřete jedním tahem do dřezu, aniž by Vám překážela hrana dřezové desky a ta se později zanášela. Toto řešení je použito i v této kuchyni.

Dřez je v tomto případě zvolen bez odkapu. Má nadstandardní vnitřní šířku 52cm, a proto jsem ho mohla umístit až k boční straně lednice. Z ergonomického hlediska však doporučuji, pokud to situace dovoluje, vzdálenost od jakékoliv stěny alespoň 30cm.

Do dřezu, který má pod horní hranou vnitřní odsazení, lze dodatečně zakoupit nerezový odkapávač, hranatou misku na mytí drobné zeleniny (případně lze využít jako menší odkapávač) nebo dřevěné prkénko. Všechny komponenty se dají mýt v myčce a rozebrat na menší části uzpůsobené k dokonalému vyčistění.


V kuchyni jsou umístěny všechny potřebné spotřebiče – vestavná lednice s mrazničkou, indukční varná deska s prostorovou digestoří, myčka a s ohledem na omezený prostor je zde použita kombinovaná pečící a mikrovlnná trouba. Samozřejmostí mých návrhů jsou třídící koše pod dřezem a LED osvětlení horních skříněk. V této kuchyni jsem použila také vertikální osvětlení, které osvětluje obložení stěn v imitaci matného kamene a příjemně zvýrazňuje jeho strukturu.

Vzdušnost kuchyně doplňuje na míru vyrobený rám s prosklenými policemi, který je navržen tak, aby rám i skleněná část byly zarovnané jak z horní, tak se spodní části a vše bylo perfektní. Nad troubou jsou ke skladování potravin použité vnitřní výsuvy. S ohledem na jejich vyšší umístění, jsem pro lepší přehlednost použila prosklení ze všech stran.


LOŽNICE

Na obývací pokoj navazuje útulná ložnice s celoplošným kobercem vyššího vlasu. Ložnice je vybavena celočalouněnou postelí z Francie s úložným prostorem pod rošty a velkou vestavnou skříní. U vestavných skříní vždy doporučuji jejich vnitřní osvětlení LED pásky. Ty jsou vždy elegantně skryty v korpusu skříně a nevyčnívají. Vnitřní členění je rozděleno na část s pevnou a sklopnou šatní tyčí a částí s policemi a pohodlnými výsuvy. Výsuv je pro přehlednost vašich věcí vždy tou nejlepší volbou. Čela skříně s povrchovou úpravou hlubokého matu mají stejný sametový povrch, který je velmi příjemný na dotek, stejně jako u kuchyňské linky.

Za postelí je použita tapeta z Paříže, skládaná z milionů malých perliček. Ty se vlivem denního světla a nasvětlení večer, jemně a decentně lesknou.


ZÁDVEŘÍ

Zádveří jsem si sice nechala na konec, ale je neméně důležité. Zádveří je branou do našeho domova. Ať už návštěvu pozvete dál anebo jen v rychlosti prohodíte pár slov u dveří, vždy je to zádveří, které vidíte jako první a můžete si udělat obrázek o tom, jakým stylem a způsobem je Váš interiér zařízený.


V tomto projektu bylo potřeba využít každý centimetr, ale zároveň opět zachovat vzdušnost. Pokud byste použili na celou stěnu jednu vestavnou skříň s plnými dveřmi, prostor by se tím velmi zúžil a ztratil tak určitou lehkost. Použití klasických barevných čel jsem v tomto případě rychle zavrhla a vytvořila dvě velké vestavné skříně s celoplošnými zrcadly. Vnitřní část opět osvětlují svislé LED pásky. V jedné skříni jsou pouze stavitelné police a v té druhé pevná šatní tyč s vnitřními výsuvy na obuv a šperky.


Vedle skříní pak vznikl další prostor na výsuvy pro uložení doplňků. Pod těmito výsuvy je další prostor na běžně nošenou obuv nebo pro obuv návštěv a ještě se sem vejde puf na sezení nebo křesílko. V zádveří tak vznikl nejen maximální úložný prostor, ale také pohodlný prostor na sezení a vytvoření příjemného zákoutí s dekoracemi. Pokud by to bylo při realizaci možné z hlediska elektroinstalace, využila bych polici před zrcadlem také na umístění krásné lampy nebo asymetrické zavěšení svítidla ze stropní konstrukce.


TIP:

Klasické bílé dveře – bílé dveře jsou krásná klasika, která je stále velmi populární a já je svým klientům často doporučuji. Vhodné jsou určitě ve chvíli, kdy si nepřejí, aby byly dveře dominantou jejich interiéru a nebo dřevodekor není z jakéhokoli důvodu vhodný. Jak ale dveře vybrat, aby byly stále tak krásné, jako na začátku? Stále dokola opakuji, že podlaha a dveře jsou takový „hardware“ domu, který nevyměňujeme každý rok nebo dva jako doplňky (časový údaj berme trošku s nadsázkou :-) ).


Viděla jsem na vlastní oči bílé dveře, které byly prakticky nové, v novém bytě – a už se začalo projevovat jejich nekvalitní zpracování. Kde? Ve spojích hran. Po čase pak vidíte v hranách otevřených dveří hnědý nosný materiál. Vedle toho, že je to nevzhledné, tak v místnostech s vyšší vlhkostí (např. v koupelnách) takové dveře vyloženě trpí.


Doporučuji tedy už na začátku, pokud je to finančně možné, zvolit dveře lakované. Na dveřích se tak vytváří uzavřená, jednolitá, nepropustná vrstva. Výběr tímto nekončí. Můžeme zvolit lak matný, polomatný nebo lesklý.


Potřebujete s výběrem nebo zařízením interiéru poradit? Neváhejte mne kontaktovat.


Budu ráda také za Vaše dotazy nebo nápady na nový článek.



A určitě sledujte:




91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page